Меню
Остання редакція: 04 січня 2018

Десятка найбільших (продовження)

10 найпотужніших комп'ютерів світу

(продовження від 11.12.2017)

5. Mira – Blue Gene/Q

 Знаходиться: США; продуктивність: 8,56 петафлопс; теоретичний максимум продуктивності: 10,06 петафлопс; потужність: 3,9 МВт. Суперкомп'ютер «Міра» був розроблений компанією IBM в рамках проекту Blue Gene в 2012 році. Відділення високопродуктивних обчислень Аргонської національної лабораторії, в якому розташований кластер, було створене за допомогою державного фінансування. Вважається, що зростання уваги до суперкомп'ютерних технологій з боку американської влади в кінці 2000-х і початку 2010-х років пояснюється суперництвом в цій області з  Китаєм. Розташований на 48 процесорах, Mira використовується з науковою метою. Наприклад, суперкомп'ютер застосовується для кліматичного та сейсмічного моделювання, що дозволяє отримувати більш точні дані з передбачення землетрусів та змін клімату.

4. K Computer

Знаходиться: Японія; продуктивність: 10,51 петафлопс; теоретичний максимум продуктивності: 11,28 петафлопс; потужність: 12,6 МВт. Створений компаинрією Fujitsu і розташований в Інституті фізико-хімічних досліджень в місті Кобе. K Сomputer є єдиним японським суперкомп'ютером, присутнім в першій десятці Top-500. Свого часу (червень 2011) він зайняв в рейтингу першу позицію, на один рік став самим продуктивним суперкомп'ютером в світі. А в листопаді 2011 року K Computer став першим в історії, котрому вдалось досягти потужності вище 10 петафлопс. Суперкомп'ютер використовується в низці дослідницьких задач. Наприклад, для прогнозування природних лих (що актуально для Японії через підвищену сейсмічну активність регіону і високу вразливість країни від цунамі) та комп'ютерного моделювання в області медицини.

3. Sequoia – Blue Gene/Q

Знаходиться: США; продуктивність: 17,17 петафлопс; теоретичний максимум продуктивності: 20,13 петафлопс; потужність: 7,8 МВт. Найпотужніший із четвірки суперкомп'ютерів сімейства Blue Gene/Q, котрі потрапили в першу десятку рейтинга, рщзташований в США в Ливерморській національній лабораторії. IBM розробили комп'ютер Sequoia для Національної адміністрації ядерної безпеки (NNSA), котра потребувала високопродуктивного комп'ютера для цілком конкретнії мети – моделювання  ядерних вибухів. Варто нагадати, що реальні ядерні випробування заборонені ще з кінця вісімдесятих років, і комп'ютерна симуляція є одним із найбільш прийнятних варіантів продовження досліджень в цій області. Однак, потужності суперкомп'ютера вткористовуються і для вирішення інших, більш шляхетних задач. Наприклад, цьому комп'ютеру вдалося поставити рекорди  продуктивності в космологічному моделюванні, а також при створенні електрофізіологічної моделі людського сердя.

2. Titan – Cray XK7

Знаходиться: США; продуктивність: 17,59 петафлопс; теоретичний максимум продуктивності: 27,11 петафлопс; потужність: 8,2 МВт. Найбільш продуктивний з будь-коли створених на Заході суперкомп'ютерів, а також самий потужний комп'ютерний кластер під маркою компанії Cray знаходиться в США в Національній лабораторії Оук-Рідж. Незважаючи на те, що знаходячись в розпорядженні американського Міністерства енергетики, суперкомп'ютер офіційно достпний для будь-яких наукових досліджень, в жовтні 2012 року, коли Titan був запущений, кількість заявок на нього перевищила всі можливі межі. Через це в  Оукріджській лабораторії була скликана спеціальна комісія, котра із 50 заявок відібрала лише 6 найбільш «передових» проектів. Серед них, наприклад, моделювання поведінки нейтронів в самому серці ядерного реактора, а також прогнозування глобальних кліматичних змін на найближчі 1-5 років. Незважаючи на свою обчислювальну потужність та вражаючі габарити (404 квадратних метри), Titan недовго протримався на п'єдесталі. Вже через півроку після тріумфу в листопаді 2012 року, гордість американців в області високопродуктивних обчислень була несподівано потіснена вихідцем зі Сходу, який безпрецедентно обігнав попередніх лідерів рейтинга.

1. Tianhe-2 / Чумацький шлях-2

Знаходиться: Китай; продуктивність: 33,86 петафлопс; теоретичний максимум продуктивності: 54,9 петафлопс; потужність: 17,6 МВт. З моменту свого першого запуску «Тяньхе-2» (або «Чумацький шлях-2», ось уже близько двох років є лідером Top-500. Цей монстр майже в два рази перевищує за продуктивністю №2 в рейтингу – суперкомп'ютер TITAN. Розроблений Оборонним науково-технічним університетом, що належить армії КНР та окмпанією Inspur,  «Тяньхе-2» складається із 16 тисяч вузлів із загальною кількістю ядер в 3,12 мільйона. Оперативна пам'ять цієї колосальної конструкції, що займає 720 квадратних метрів, складає 1,4 петабайт, а запам'ятовуючого пристрою – 12,4 петабайт. «Чумацький шлях-2» був сконструйований за ініціативою китайського уряду, тому немає нічого дивного в тому, що його безпрецедентна потужність служить, судячи по всьому, потребам держави. Офіційно було заявлено, что суперкомп'ютер займається різноманітними моделюваннями, аналізом величезної кількості даних, а також забезпеченням державної безпеки Китаю. Враховуючи секретність, властиву військовим проектам КНР, залишається тільки здогадуватися, яке саме застосування має час від часу «Чумацький шлях-2» в руках китайської армії.

(За матеріалами naked-science.ru)