Меню
Остання редакція: 30 грудня 2017

Десятка найбільших

10 найпотужніших комп'ютерів світу

Двічі на рік фахівці з Національної лабораторії імені Лоуренса в Берклі та Університету Теннессі пропонують список самих продуктивних суперкомп'ютерів світу. Як ключовий критерій, в цьому рейтингу використовується характеристика, яка вже давно вважається однією з найбільш об'єктивних при оцінці потужності суперкомп'ютерів – флопс (FLoating-point Operations Per Second), або число операцій з плаваючою точкою в секунду. Трошки забігаючи вперед, можна сказати, що потужність вищезгаданих комп'ютерів вимірюється десятками квадриліонами флопс. Для порівняння: ЕНІАК, перший комп'ютер в історії мав потужність в 500 флопс; зараз середній персональний комп'ютер має потужність в сотні гігафлопс (мільярдів флопс), iPhone 6 має продуктивність приблизно в 172 гігафлопса, а ігрова приставка PS4 – в 1,84 терафлопса (трильйона флопс).

Отже, виходячи з вищесказаного, подивимось, що являють собою найпотужніші на сьогодні комп'ютери і для вирішення яких завдань використовуються такі великі обчислювальні можливості.

10. Cray CS-Storm

Знаходиться: США; продуктивність: 3,57 петафлопс (1 петафлопс =1 тис. трлн операцій за секунду); теоретичний максимум продуктивності : 6,13 петафлопс; потужність: 1,4 МВт. Як практично всі сучасні суперкомп'ютери, CS-Storm складається з великої кількості процесорів, об'єднаних в єдину обчислювальну мережу за принципом так званої масово-паралельної архітектури. В дійсності ця система являє собою велику кількість стійок («шаф») з електронікою (вузлами, що складаються з багатоядерних процесорів – 79 тис. ядер), котрі утворюють цілі коридори. Cray CS-Storm – це ціла серія суперкомп'ютерних кластерів, однак один із них все ж виділяється на фоні інших. CS-Storm використовує уряд США для невідомих цілей, відомо тільки те, що на сайті виробника вказано про те, що кластери CS-Storm подходят для високопродуктивних обчислень в області кібербезпеки, геопросторової розвідки, розпізнавання образів, обробки сейсмічних даних, рендеринга та машинного навчання. Десь в цьому ряду, вірогідно, і знаходиться застосування урядового CS-Storm.

9. Vulcan – Blue Gene/Q

Знаходиться: США; продуктивність: 4,29 петафлопс; теоретичний максимум продуктивності: 5,03 петафлопс; потужність: 1,9 МВт. «Вулкан» створений американською компанією IBM, відноситься до сімейства Blue Gene і знаходиться в Ліверморській національній лабораторії імені Е.Лоуренса. Належачи Міністерству енергетики США, суперкомп'ютер складається із 24 стійок-процесорів. Функціонувати цей кластер почав в 2013 році. На відміну від уже згаданого CS-Storm, сфера застосування «Вулкана» добре відома – це різноманітні наукові дослідження, в тому числі в області енергетики, типу моделювання природних явищ та аналізу великої кількості даних. Різноманітні наукові групи та компанії можуть отримати  доступ до суперкомп'ютера по заявкі, котру потрібно відправити до Центру іновацій в області високопродуктивних обчислень (HPC Innovation Centre), котрий базується в тій же Ліверморській національній лабораторії.

8. Juqueen – Blue Gene/Q

Знаходиться: Німеччина; продуктивність: 5 петафлопс; теоретичний максимум продуктивності: 5,87 петафлопс; потужність: 2,3 МВт. З моменту запуску в 2012 році Juqueen є другим за потужністю суперкомп'ютером в Европі  і першим – в Німеччині. Як і  «Вулкан», цей суперкомп'ютерний кластер разроблений компанією IBM в рамках проекту Blue Gene, причому він відноситься до того ж самого покоління Q. Знаходиться суперкомп'ютер в одному з найбільших дослідницьких центрів Європи  в  м.Юліх (земля Північний Рейн - Вестфалія). Використовуєтсья відповідно – для високопродуктивних досліджень в різних областях наукових.

7. Stampede – PowerEdge C8220

Знаходиться: США; продуктивність: 5,16 петафлопс; теоретичний максимум продуктивності: 8,52 петафлопс; потужність: 4,5 МВт. Знаходячись в Техасі Stampede є єдиним в першій десятці Top-500 кластером, котрий був розроблений американською компанією Dell. Суперкомп'ютер складається із 160 стійок. Він є найпотужнішим у світі серед тих, котрі застосовуються виключно з дослідницькою метою. Доступ до потужностей Stampede відкритий наковим групам. Використовується цей кластер в самому широкому спектрі наукових областей – від найточнішої томографії людського мозку та передбачення землетрусів до дослідження музики та мов.

6. Piz Daint – Cray XC30

Знаходиться: Швейцарія; продуктивність: 6,27 петафлопс; теоретичний максимум продуктивності: 7,78 петафлопс; потужність: 2,3 МВт. Швейцарський національний суперкомп'ютерний (CSCS) может похвалитися найпотужнішим суперкомп'ютером в Европі. Piz Daint, названий так в честь альпійської гори, був створений компанією Cray і належить до сімейства XC30, в рамках котрого є найбільш продуктивним. Piz Daint застосовується для різноманітних дослідницьких цілей типу комп'ютерного моделювання в області фізики високих енергій.

Див. далі