Меню
Остання редакція: 05 травня 2018

В ногу з часом

Останнім часом ми всі бачимо в найрізноманітніших місцях двовимірні штрих-коди - так звані QR-коди, вони з'являються зараз повсюди, навіть в Умані. Так, в великих містах (наприклад Києві чи Львові), біля тих чи інших  визначних місць, поруч із текстовою інформацією, що описує дану пам'ятку, можна побачити і відповідний штрих-код, зчитавши який можна прочитати цю ж інформацію, або отримати додаткову. Однак, мало хто знає, що ці коди, на відміну від вже давно звичного лінійного штрих-коду, може використовувати практично кожен, причому з різною метою.

QR-код (quick response — швидкий відгук) — двовимірний штрих-код, розроблений і представлений японською компанією "Denso-Wave" в 90-х роках. Основна перевага QR-кода — це легке розпізнавання сканувальним обладнанням, в тому числі і камерою мобільного телефона.

Хоча термін «QR code» є зареєстрованим товарним знаком "DENSO Corporation", використання кодів не обкладається ніякими ліцензіями і вони можуть легко використовуватись будь-ким. На відміну від старого штрих-коду, який сканують тонким променем, QR-код визначається сенсором як двовимірне зображення. Три квадрати в кутах зображення та менші синхронізуючі квадратики по всьому коду дозволяють нормалізувати  розмір зображення і його орієнтацію, а також кут, під яким сенсор розташований до поверхні зображення.  Зашифрувати в QR-код можна різну інформацію - текст, URL адресу, електронну адресу, дані візитної картки, зображення  тощо. Зараз кожний може створити свій QR-код і використовувати його в найрізноманітніших ситуаціях - обмінюватись даними з іншими користувачами, подавати необхідну інформацію, спрощувати звя'зок з іншими користувачами мережі тощо.

Хоча кафедра економічної кібернетики і інформаційних систем, в силу своєї специфіки, почала першою використовувати QR-коди, це не значить, що їх не можуть викоритовувати інші. Для створення QR-коду достатньо знайти в Інтернеті "QR-код  генератор" і скористатись тими можливостями, які він дає. Для прикладу можна подивитись можливості генератора (взагалі їх є дуже багато) тут чи тут (в останньому можна підібрати ще й колір самого коду та його фону), є й так звані дизайнерські коди, наприклад - QR-коди в векторі. Більше того, остання особливість QR-кодів - так звані динамічні QR-коди, які дозволяють у будь-який час і як завгодно часто змінювати збережені в них цільові адреси.

Якщо в Вашому смартфоні є відповідна функція, Ви можете відсканувати коди, зображені тут чи на головній сторінці  сайту нашої кафедри і подивитись, яка інформація тут закладена. Після цього, Ви можете почати створювати свої власні коди та застосовувати їх в повсякденній діяльності.

Бажаємо успіхів в освоєнні нової, як зручної так і корисної інформаційної технології!