Меню
Остання редакція: 05 березеня 2024

Викладачі кафедри інформаційних технологій Уманського національного університету садівництва стали співавторами книги під назвою «Технологія автоматичної ідентифікації RFID»

Викладачі кафедри інформаційних технологій Уманського національного університету садівництва стали співавторами книги під назвою «Технологія автоматичної ідентифікації RFID»

З ініціативи співробітників Інституту інженерно-технічних наук Малопольського державного університету ім. ротмістра Вітольда Пілецького в Освенцімі у 2023 р. (Польща) та співробітників кафедри інформаційних технологій Уманського національного університету садівництва вийшла книга під назвою «Технологія автоматичної ідентифікації RFID» у видавництві Опольського технологічного університету.

Авторами книги є польські та українські науковці з кількох університетів, а також практики, які впроваджують технологію ідентифікації RFID у різних галузях.

Тематика книги стосується сучасних технологій ідентифікації різноманітних серійних пристроїв і комплектуючих. Містить основні відомості про системи радіо-ідентифікації товарів та інших об'єктів, позначених ідентифікаторами (мітками) різних стандартів. RFID-мітки можуть містити багато детальної індивідуальної інформації про продукт, що особливо важливо, наприклад, у великомасштабному виробництві продуктів, що складаються з багатьох компонентів, організації зберігання, логістиці доставки, нагляді за належним складанням і технічним контролем комплексу. технічної, хімічної та фармацевтичної продукції, живих організмів, а також у торгівлі та ін. Теги можуть містити лише основну інформацію, що ідентифікує об’єкт, а повну інформацію, яка змінюється під час процесу, можна постійно оновлювати, наприклад, у хмарній базі даних. Загальною особливістю систем ідентифікації міток є дистанційне зчитування та часто запис за допомогою радіохвиль. Технологія RFID дозволяє покращити якість продукції та повторюваність процесів за рахунок зниження рівня помилок у виробництві, обробки та документування різноманітної унікальної інформації про кожен товар окремо. Ідентифікація за допомогою RFID-міток сьогодні є основою логістичних систем, а також незамінним інструментом індустрії 4.0. Наведені в книзі приклади використання радіочастотної ідентифікації в різних сферах надихають на різноманітні нові застосування.

Обкладинка книжки містить репродукцію картини із серії з 11 картин, розміщеної в аудиторії Львівського технічного університету, концепцію та проекти якої створив Ян Матейко (1838-1893), а остаточне оздоблення – зробили учні його школи.

Розписи, які є видатним монументально-декоративним твором, були розміщені в аудиторії Львівського політехнічного університету в рік смерті Яна Матейка. Серія в алегоричній формі ілюструє ідеї та епохальні винаходи, які вплинули на розвиток людської цивілізації, а наприкінці ХІХ століття сформували тенденції розвитку науки і техніки. Концепція обкладинки мотивована наголошенням на польсько-українській науково-педагогічній співпраці, а також на симбіозі науки та мистецтва.

Видання книги стало можливим завдяки фінансовій підтримці проекту Малопольського державного університету в Освенцімі та Університету сільського господарства в Кракові, а також компаній, що впроваджують технологію RFID: Jantar (Бєльсько-Бяла) і Turck (Ополе).