Меню
Остання редакція: 21 листопада 2018

Використання інтернет сервісів в діяльності вищих навчальних закладів

Інформаційні технології грають все більшу і більшу роль в нашому повсякденному житті, полегшуючи та поліпшуючи якість як роботи, так і життя в цілому. Одна з таких технологій, яку корисно використовувати в організації повсякденної діяльності - електронний календар.  

Зараз практично кожний має доступ до електронного календаря, який вбудований як в мобільний телефон, так і в кожний планшет та комп’ютер. Освоїти його зовсім не важко, хоча користуються ним не дуже широко.

Протягом останніх років, фірма Google пропонує новий безкоштовний веб-застосунокGoogle календар, доступ до якого можна отримати, створивши аккаунт в Google. На відміну від вже існуючих календарів, календар Google  має ряд суттєвих нововведень та переваг.

Його інтерфейс, подібний до аналогічних календарних застосунків, дозволяє користувачам переглядати, додавати, та перетягувати події з однієї дати на іншу, без перезавантаження сторінки. Має різні режими перегляду, такі як денний, тижневий, місячний, та порядок денний. Також можна змусити календар показувати кілька днів одразу, і налаштувати їх кількість.

Події зберігаються онлайн. Це означає, що календар можна переглядати з будь-якого місця, обладнаного доступом до мережі Інтернет. Це також означає, що дані не будуть втрачені, навіть якщо пошкодиться жорсткий диск. Програма може імпортувати файли календаря Microsoft Outlook (.csv) та файли програми iCalendar (.ics). Можна додавати, та обмінюватись багатьма календарями з різними рівнями прав доступу. Це спрощує співпрацю та обмін розкладами між групами користувачів. Також до імпортування у персональний календар доступні календарі з національними святами різних країн, погодою тощо.

Такі можливості  Google календаря вигідно використовувати для більш ефективної організації роботи колективу, наприклад викладачів кафедр. Хоча кожний викладач має доступ до електронного розкладу (mkr.udau.edu.ua), але крім навчального розкладу, календар дає можливість планувати та організовувати наукову, методичну та організаційну роботу як протягом робочого дня, так і поза його межами.  Більше того, Google календар дає можливість з’єднувати окремі персональні календарі в один “колективний”, де кожен користувач календаря може не тільки переглядати графік діяльності всього колективу, а й вносити необхідні корективи, причому не тільки в свій графік, а й графіки колег (якщо вони дають на це дозвіл).

Можна також використовувати проміжні варіанти “колективного” календаря, відключаючи календарі тих  чи інших користувачів і залишаючи тільки необхідних.

Кафедра інформаційних технологій вже використовує Google календар для підвищення ефективності та комфорту своєї роботи і рекомендує інших кафедрам та підрозділам нашого закладу освоїти цей зручний та простий електронний засіб.

В лютому наступного року кафедра проводить міжкафедральний науково-методичний семінар Використання інтернет сервісів в управлінні компаніями (конкретні дати будуть повідомлені пізніше), однією з перших тем котрого і буде використання Google календаря.

Корисні поради:

Як створити та налаштувати Google календар або:

Як завантажити Google календар

Імпорт подій в Google календар

Як додати чийсь календар

Як ефективно використовувати Google календар